De juiste plafondsystemen voor mijn project

De juiste plafondsystemen voor mijn project

Wil je een verlaagd plafond plaatsen om esthetische, isolerende of praktische redenen? Dan is niet alleen je type plafondpaneel belangrijk, maar ook hoe je dit in de ruimte bevestigt. Voor elk soort plafond is er een geschikt Gyproc®-plafondsysteem waarop je de gipsplaten kunt schroeven.

Hoe maak ik de juiste keuze in plafondsystemen?

Wanneer je een nieuw, verlaagd plafond gaat plaatsen, kun je kiezen uit verschillende plafondsystemen om je panelen aan te bevestigen:

  • Een vrijdragend Metal Stud®-plafond dat je los van het bestaande plafond op elke hoogte kunt plaatsen
  • Het Gyproc® PlaGyp®-systeem tegen houten balken of een betonnen draagstructuur

Om te bepalen welk plafondsysteem geschikt is voor jouw plafondrenovatie, kijk je naar de bovenliggende ruimte en de constructie daarvan. Ligt je nieuw plafond onder een plat dak of een hellend dak? En werk je onder een houten balklaag of een betonnen draagstructuur?

Een losstaand plafondsysteem met Metal Stud® 

In beide gevallen kun je voor zowel Metal-Stud als PlaGyp® kiezen. Het Metal Stud®-systeem plaats je volledig los van de bestaande constructie. Let er wel op dat je op voorhand goed de overspanningen berekent, want die zijn bepalend. Twijfel je? Bezorg ons dan de exacte afmetingen en we helpen jou bij het kiezen van het juiste Metal Stud®-systeem. Doordat het systeem niet is bevestigd op de bovenliggende constructie worden trillingen niet rechtstreeks doorgegeven en verbeter je de akoestische isolatie van de kamer. Het systeem is bovendien makkelijk te plaatsen in kleinere ruimtes.

PlaGyp®-systeem met plafondhangers

PlaGyp® wordt met plafondhangers wél bevestigd aan de bestaande constructie. Om het juiste PlaGyp®-systeem te kiezen moet je kijken of de bovenliggende ruimte uit houten balken of beton bestaat. Onder een houten balklaag gebruik je PlaGyp S (een systeem met enkel regelwerk) terwijl je onder beton kiest voor PlaGyp D (met dubbele onderstructuur). Daarmee heb je minder bevestigingspunten nodig en zal de montage een stuk sneller verlopen, zonder verlies aan stabiliteit.  

Plafondsystemen zelf plaatsen

De Metal-Stud en PlaGyp®-systemen kun je perfect zelf bevestigen..

Plafondsysteem met PlaGyp®

Onder een houten balklaag gebruik je het plafondsysteem PlaGyp S. Daarbij kun je kiezen om de PH60/200 plafondhangers aan de zijkanten van de houten balklagen vast te hangen. Breng je een verlaagd plafond aan onder een betonnen constructie? Kies dan voor PlaGyp D met een plafondhanger, bijvoorbeeld PV60/120. Die schroef je rechtstreeks vast aan de betonnen zoldering. 

Kies je voor PlaGyp D, dan gaat het monteren een stuk sneller. Het systeem bestaat uit twee rijen profielen waardoor je minder ophangpunten nodig hebt en toch een stabiel plafondsysteem voorziet.

Een verlaagd Metal Stud®-plafond

Met een Metal Stud®-plafondsysteem werk je onafhankelijk van de bestaande bovenstructuur. Gebruik best een pasdarm of laser om je gewenste hoogte af te meten - dit is precisiewerk! Daarna bevestig je een MSH50-profiel op de twee langste muren en MSV50-profielen over de twee kortste muren. Vervolgens zet je de overige MSV-profielen op de gewenste afstand vast tussen de MSH-profielen. 

Je kunt trouwens heel gemakkelijk isolatie plaatsen bovenop een Metal Stud®-plafond: leg het isolatiemateriaal gewoon op de profielen voordat je de platen aanbrengt.

Tip! Kies de juiste plafondpanelen op maat van je plafondsysteem. Zo gebruik je Gyplat-platen (die je laat bepleisteren) niet met een Metal Stud®-systeem, omdat de grotere doorbuigingen ongewenste spanningen in de pleisterlaag veroorzaken.

Wat met een hellend dak?

Voor de afwerking van een hellend dak, kun je ook kiezen voor het Metal Stud® of PlaGyp®-plafondsysteem. Welk systeem je kiest, hangt af van:

  • de dakconstructie: bestaat die uit gordingen (horizontale balken) of spanten (verticale balken)? 
  • de hoeveelheid isolatie die je wilt toevoegen
  • of je wilt dat de dakstructuur zichtbaar blijft
  • of de dakconstructie recht is geconstrueerd

Kies voor het PlaGyp®-systeem met plafondhangers PH60/200 over de spanten om deze perfect uit te regelen. Een gordingendak werk je dan weer het eenvoudigste af met het Metal Stud®-systeem.

Wil je de gordingen zichtbaar laten? Dan plaats je simpelweg de Metal Stud®-profielen op de gewenste hoogte op de gording. 

Opgelet! Check alvorens je begint goed of de bestaande constructie geen vochtproblemen heeft. Het nieuwe plafond mag dan wel onafhankelijk vastgemaakt worden, het is nog steeds geen goed idee om vocht vast te zetten achter een Gyproc®-plaat.

Klaar om aan de slag te gaan?

Bereken met de Gyproc® Configurator welke oplossing het beste past bij je doe-hetzelfproject, welke materialen het meest geschikt zijn én hoeveel je precies nodig hebt. Print de materialenlijst af en ga goed voorbereid naar één van de Gyproc® verkooppunten

Klaar om eraan te beginnen?

Vind de ideale oplossing met de Gyproc® Configurator.

Start mijn configuratie