De voordelen van een Metal Stud®-wand

De voordelen van een Metal Stud®-wand

Metal Stud®-wanden zijn niet-dragende scheidingswanden die perfect in elk type gebouw passen: van huizen en appartementen tot kantoren en publieke gebouwen. Je kunt ze zowel gebruiken voor je renovatieproject als je nieuwbouwwoning en een niet-dragende wand tot wel zeven meter hoog voorzien. Het Metal Stud®-systeem van Gyproc® is niet alleen geschikt voor scheidingswanden, maar ook voor voorzetwanden én plafonds. Eén systeem dat je flexibel kunt inzetten doorheen je volledige verbouwing van keuken en woonruimte tot badkamer en extra slaapkamers. 

Waarom kiezen voor een Metal Stud®-wand? 

Metal Stud®-profielen zijn gemaakt van thermisch verzinkt staal en bieden heel wat voordelen tegenover een frame in hout. De profielen werden speciaal ontwikkeld op maat van Gyproc® -platen en Metal Stud® is dan ook een geregistreerd merk. Aan de profielopdruk kun je zien of het Metal Stud®-profiel echt van Gyproc® is: de merknaam staat hierop vermeld. De vijf belangrijkste redenen om te kiezen voor Metal Stud®-profielen: 

 1. Minder risico op scheurvorming: hout leeft waardoor een houten frame kan krimpen en uitzetten. Het plaatstaal van 0,6 millimeter waarin de Metal Stud®-profielen worden gemaakt, behoudt steeds zijn vorm omdat het voldoende profielstijfheid en -stevigheid biedt. 
 2. Eenvoudig te plaatsen: je moet de profielen van de Metal-Stud wand niet tot op de millimeter nauwkeurig knippen. Bovendien klemmen de verticale Metal Stud® MSV50-profielen makkelijk in de horizontale Metal Stud® MSH50-profielen.
 3. Licht in gewicht en plaatsbesparend: het systeem belast je vloeren niet te zwaar én doordat het licht in gewicht is, is het extra gebruiksvriendelijk. Bovendien zijn Metal Stud® wanden in dikte dunner dan massieve wanden waardoor je extra ruimte wint. 
 4. Flexibel systeem: de Metal Stud®-profielen hebben speciale openingen die het inbouwen van leidingen en kabels vergemakkelijkt. Ook akoestische isolatie kun je zeer eenvoudig voorzien. 
 5. Geschikt voor vochtige ruimtes: in combinatie met de waterwerende WR-platen kun je het systeem toepassen in je badkamer en wastafels en hangtoiletten perfect inbouwen.  

Metal Stud®-scheidingswanden en voorzetwanden plaatsen

Voor het plaatsen van een scheidingswand heb je MSH en MSV profielen nodig. In deze blog lichten we beknopt toe hoe je een scheidingswand of voorzetwand plaatst met het Metal Stud®-systeem. 

Metal Stud®-scheidingswand plaatsen 

 • Bevestig eerst de MSH50-profielen aan vloer en plafond en twee MSV50-profielen aan de aanpalende muren.
 • Klem de tussenliggende MSV50-profielen om de 60 centimeter in de MSH50-profielen van de vloer en het plafond.
 • Snijd de eerste Gyproc®-plaat op lengte, zorg dat de gipsplaat goed aansluit tegen het plafond en schroef vast. Begin steeds aan één uiteinde van de muur, niet in het midden! 
 • Schuif het volgende MSV50-profiel nu exact op zijn plaats en schroef de gipsplaat vast op het profiel.
 • Bevestig de volgende plaat goed aansluitend tegen de vorige gipsplaat. 
 • Als je klaar bent met één zijde van de wand, plaats je eerst isolatie en eventuele elektrische kabels, leidingen en uitsparingen voor wandcontactdozen én noodzakelijke verstevigingen voor je de gipsplaten aan de andere zijde monteert.
 • Werk de voegen af met het behulp van het ABA-voegsysteem.
 • Kies je wandbekleding en werk je scheidingswand verder af.

Metal Stud®-voorzetwand plaatsen

Of je nu een scheidingswand of voorzetwand wilt plaatsen: de basis blijft hetzelfde. Een scheidingswand zul je langs beide kanten beplaten, een voorzetwand slechts aan één kant. Ga je een voorzetwand plaatsen aan een buitenmuur? Vergeet dan zeker niet te isoleren. 

Plaats je Metal Stud®-wand op een bepaalde afstand van de buitenmuur. Door de ruimte achter de Metal Stud®-wand ook te isoleren vermijd je een thermische koudebrug. Kies bijvoorbeeld voor ISOVER Comfortpanel 32. Dankzij de zaagsnede kun je de ISOVER Comfortpanel 32 makkelijk achter de profielen plaatsen, dus tussen de profielen en de buitenmuur. Plaats je de profielen dan op minstens twee centimeter van de te bekleden muur.

Specifieke toepassingen? Geen probleem met Metal Stud®.

Een deur inbouwen

Een deur in je Metal Stud®-wand plaatsen of een halfhoge wand voorzien, kan je heel eenvoudig zelf met het Metal Stud®-systeem. Je onderbreekt gewoon je profielen daar waar de deur in je Metal Stud®-wand moet komen. Om te weten hoeveel ruimte je precies moet open laten voor je deur meet je de breedte van het deurblad plus zes centimeter. 

Gyproc®-wanden laten aansluiten

Ook kun je perfect twee Gyproc®-wanden tegen elkaar plaatsen. Zowel een T- als L-opstelling zijn mogelijk met het Metal Stud®-systeem. Wil je op een bestaande Gyproc®-wand een nieuwe scheidingsmuur laten aansluiten, maar heb je geen idee waar het MSV50-profiel zich bevindt of is er geen? Dan kun je werken met Gyproc®-schroefpluggen. 

Het ProLock-Easy luik = bereikbaar houden van leidingen en installaties

Kabels, technische voorzieningen, domotica, leidingen … Achter de wanden van onze woningen gaan er vaak heel wat technieken schuil. Natuurlijk wil je dat ze niet zichtbaar zijn, maar wel nog steeds bereikbaar voor onderhoud, controle of om ze te vernieuwen. Het ProLock-Easy luik kun je nagenoeg onzichtbaar inbouwen in je Gyproc® wand én plafond. 

Klaar om aan de slag te gaan?

Ben je overtuigd van de voordelen van het Metal Stud®-systeem? Bereken dan met de Gyproc® Configurator welke materialen het meest geschikt zijn voor je scheidingswand én hoeveel je precies nodig hebt. Print de materialenlijst af en ga goed voorbereid naar één van de Gyproc® verkooppunten. De medewerkers van de doe-het-zelfzaak kunnen meteen op basis van je lijst de prijs berekenen van jouw Metal Stud®-wand. 

Klaar om eraan te beginnen?

Vind de ideale oplossing met de Gyproc® Configurator.

Start mijn configuratie