Een Gyproc® plaat kleven

Een Gyproc® plaat kleven

De ideale oplossing om snel en zonder bijkomende onderstructuur, met slechts een beperkte verkleining van de ruimte, een mooie wandafwerking met Gyproc® gipsplaten te bekomen. Kleine oneffenheden worden door het kleefgips opgevangen.

1

Om een mooi uitgelijnde bekleding te realiseren, teken je met de smetkoord de voorzijde van de wandbekleding op vloer en plafond. De afstand is gelijk aan de dikte van de bekleding + ongeveer 1 cm + de breedte van de reilat (deze wordt achteraf gebruikt om de plaat in de juiste positie te brengen). Meestal zal de getekende lijn dus 12 cm van de muur komen.

2

Teken ook de breedte van de plaat op de muur af. Dit helpt bij het positioneren van de pleister op de muur.

3

Controleer of de muur sterk zuigend is: besprenkel de muur met water, bijvoorbeeld met een kwast. Trekt het water snel in de muur? Gebruik dan het Gyproc® Voorstrijkmiddel.
Druppelt het water eraf? Gebruik dan Betongrip Easy®. Maak het L-Gips aan zoals op de verpakking vermeld staat. Het aangemaakte gips blijft ongeveer 45-60 minuten bruikbaar. Maak dus niet te veel aan in één keer.

Gyproc plaat kleven stap04
4

Breng met een pleisterspaan doorlopende stroken L-Gips aan op de muur; links, rechts en onderaan langs de buitenrand van de platen. Breng in het midden om de 20 cm onder elkaar nog 1 of 2 rijen dotten L-Gips aan van ca. 25 cm voor platen van respectievelijk 600 mm en 1200 mm. Breng het L-Gips in een dikte van 2 tot 5 cm aan. Zorg ervoor dat het L-Gips na het aandrukken van de plaat niet meer dan 5 cm van de plaatrand links en rechts verwijderd is.

5

Leg nu een stukje Gyproc® gipsplaat op de grond op ongeveer 50 cm (bij plaatbreedte 600 mm) of op 100 cm (bij plaatbreedte 1200 mm) van de hoek. Laat de platen daarop rusten tijdens de montage.

6

Neem de eerste plaat en druk deze tegen het kleefgips (op 1 cm van de grond steunend op het klaargelegde stukje Gyproc® gipsplaat).
Na het aandrukken zijn de dotten kleefgips nog 1 tot 4 cm dik.

Gyproc plaat kleven stap07
7

Breng de plaat in de juiste positie, zowel horizontaal als verticaal. Gebruik daarvoor een reilat, een waterpas en een (rubberen) hamer om de positie eventueel te corrigeren. Begin onderaan horizontaal. Positioneer de reilat zodat ze gelijk ligt met de smetlijn (zie stap 1).

Gyproc plaat kleven stap08
8

Klop de gipsplaat daarna links verticaal en rechts verticaal aan.

Gyproc plaat kleven stap09
9

Herhaal deze handeling vervolgens twee keer diagonaal.

Gyproc plaat kleven stap10
10

Plaats de rest van de platen op dezelfde manier. Gebruik een reilat en een (rubberen) hamer om de plaat gelijk met de vorige plaat (dus op dezelfde afstand van de muur) te brengen: klop de plaat eerst onderaan op één lijn met de vorige (in hetzelfde vlak); daarna verticaal op de vrije kant; vervolgens horizontaal elke 30 cm (richt je op de eerste plaat) en ten slotte twee maal diagonaal. Controleer of beide platen correct aansluiten.

11

Verwijder de stukjes Gyproc® gipsplaat op de vloer pas als het L-Gips uitgehard is (na ± 2 uur).

Tip

Vertoont de af te werken muur verschillen die groter zijn dan 4 cm? Vang dit verschil dan vooraf op door er met L-Gips Gyproc® stroken op aan te brengen.
Teken de plaats van de stopcontacten nauwkeurig af. Zo kun je, voor het kleven van de Gyproc® platen, makkelijk correct bepalen waar je met de Gyproc® Steekzaag een uitsparing voor de stopcontacten moet maken in de platen.

Opgelet

Bij het kleven van Gyproc® isolatieplaten op niet-geïsoleerde buitenmuren zijn er enkele richtlijnen te volgen. Neem hiervoor contact op met de Gyproc® helpdesk.

Klaar om eraan te beginnen?

Vind de ideale oplossing met de Gyproc® Configurator.

Start mijn configuratie