Een hellend dak isoleren en afwerken

Een hellend dak isoleren en afwerken

Renoveer je een woning en wil je graag de zolder verbouwen? Of wil je in je bestaande woning extra ruimte creëren? Dan we je aan om eerst je hellend dak van binnenuit isoleren en af te werken alvorens jij en je familie volop kunnen genieten van de vernieuwde zolderverdieping.  

Heel wat mensen zien de zolder niet langer als extra opslagplaats, maar als volwaardige ruimte. Van een slaapkamer met dressing tot bureauruimte of ontspanningshoek voor groot en klein. Maar voor je aan de inrichting begint, is het belangrijk dat je controleert of de opbouw van je hellend dak in orde is en isoleer je best het dak en werk je het vervolgens netjes af met Gyproc®. 

Maar hoe begin je hieraan? En waar moet je precies rekening mee houden? In deze blog loodsen we je door de verschillende stappen en helpen je bij die belangrijke eerste stap naar een comfortabele zolderruimte: je hellend dak.

Is er een onderdak aanwezig?

Sta je op zolder en kijk je rechtstreeks naar de dakpannen? Dan heb je geen onderdak en moet je dit eerst maken voor je je hellend dak van binnenuit kunt isoleren en afwerken met Gyproc®. Een onderdak plaats je tussen de dakisolatie en de dakbedekking en beschermt je dakconstructie én isolatie tegen regen, sneeuw en stof. 

Het juiste regelwerk of frame kiezen voor je hellend dak

Op je onderdak breng je een houten of metalen regelwerk of frame aan om mogelijke zettingen en spanningen van de dakconstructie op te vangen. Op dit frame monteer je later de Gyproc® platen. Bij Gyproc® kun je kiezen tussen het Metal Stud®-systeem en het PlaGyp®-systeem. Welk systeem het meest geschikt is om jouw hellend dak af te werken, is afhankelijk van vier factoren

  • Bestaat de dakconstructie uit gordingen (horizontale balken) of spanten (verticale balken)?
  • Hoeveel isolatie heb je nodig om je hellend dak van binnenuit te isoleren?
  • Moet de dakstructuur zichtbaar blijven of niet?
  • Is de dakconstructie recht?

Metal Stud®-regelwerk

Met Metal Stud-profielen kun je de gordingen van de originele dakstructuur zowel zichtbaar laten als verbergen. Welke keuze je maakt, is afhankelijk van het gewenste resultaat. Ook het PlaGyp-systeem kan bij horizontale balken.

Begin altijd met het dakvlak. Bevestig eerst U-vormige MSH50-profielen op de zijden van de gordingbalken. Plaats het onderste horizontale MSH50-profiel en vervolgens de twee buitenste MSV50-profielen aan de aansluitende muren. Zet de overige verticale MSV50-profielen op een onderlinge afstand van 30 centimeter tussen de MSH50-profielen. Hierna kun je je hellend dak isoleren met glaswol, het dampscherm plaatsen en je hellende dak verder afwerken met een Gyproc® gipsplaat naar keuze.

 

 

PlaGyp®-regelwerk

Bij een spantendak gaat de voorkeur meestal naar het PlaGyp®-systeem met PlaGyp® S en PH60/200 zodat je niet telkens met kleine stukjes Metal Stud® tussen de spanten moet werken. Spanten liggen namelijk dichter bij elkaar dan gordingen. Het PlaGyp®-systeem laat toe om je profielen te laten doorlopen onder je balken of spanten;

 

Tip! PlaGyp® is compatibel met het Suspente PlaGyp® I systeem van ISOVER. Zo sluit het Suspente PlaGyp® I-systeem van ISOVER mooi aan op de profielen van PlaGyp® en kun je isoleren en afwerken in één vloeiende beweging.

Je hellend dak thermisch isoleren

We raden aan om géén Gyproc® onder je hellend dak zonder dat je isolatie hebt geplaatst. Je dak isoleren verhoogt niet alleen je wooncomfort, maar helpt je ook heel wat euro’s besparen op je energiefactuur. Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moet elke woning trouwens tegen 2020 dakisolatie (of zoldervloerisolatie) hebben. Dus wacht niet langer!

Er zijn verschillende soorten glaswol die je kunt gebruiken om je hellend dak thermisch te isoleren. Belangrijk hierbij is de Rd-waarde. Deze moet minimaal 4,5 m²K/W bedragen om in aanmerking te komen voor een premie. Om de vereiste Rd-waarde te halen moet je rekening houden met een dikte van 16 à 21 centimeter glaswol. Je kan dit makkelijk zelf berekenen door de λd of lambdawaarde van het materiaal (staat telkens vermeld op de productverpakking) te vermenigvuldigen met de dikte van het product in meter.

Ben je zelf geen handige harry? Werk je fulltime en heb je een drukbezet sociaal leven? Of zie je je dak zelf isoleren écht niet zitten? Dan kun je de job uit handen geven aan een professional. Onder bepaalde voorwaarden geniet je zelfs van een verlaagd btw tarief van 6 procent:

  • Je woning is ouder dan 10 jaar (gerekend vanaf 1 januari 2016).
  • Je werkt samen met eenzelfde aannemer voor de levering en plaatsing.
  • Je woning is een privéwoning en gebruik je voor minder dan 50 procent voor beroepsdoeleinden.
  • De renovatiekosten aan eindgebruiker (eigenaar of huurder) worden gefactureerd.

Het verlaagd btw tarief geldt trouwens op verschillende renovatiewerken en niet enkel het isoleren van je hellend dak. Denk maar aan het vernieuwen van je elektriciteit, het plaatsen van centrale verwarming of airconditioning, een nieuwe schouw of open haard, behangen en schilderwerken zowel buiten als binnen …  

De verschillende gipsplaten van Gyproc® 

4xABA-platen: dé gipsplaat voor een hellend dak

De 4xABA-platen van Gyproc® zijn ideaal om een hellend dak in detail af te werken. Alle vier de zijden hebben de karakteristieke ABA-afschuining waardoor je moeilijk af te werken kopse voegen vermijd en het voegen van de gipsplaten een pak eenvoudiger gaat. Extra handig bij een hellend dak! 

De Gyproc® 4xABA is verkrijgbaar in standaarduitvoering, Premium Activ’Air®-uitvoering en in waterwerende WR-kwaliteit:

  • Standaarduitvoering: Deze gipsplaten zijn geschikt als je geen specifieke technische vereisten hebt. 
  • Premium Activ’Air®: Wist je dat de lucht in je woning vol zit met onzichtbare - en vaak - ongezonde stoffen? Verwarmingstoestellen, huishoudelijke producten en bouwmaterialen zoals verf, lijm en hars geven stoffen vrij die je niet ziet, maar wel inademt. Ook binnen roken zorgt vanzelfsprekend voor ongezonde stoffen in huis. De Activ'Air® technologie neemt een groot deel van die schadelijke stoffen op en neutraliseert ze. Zo elimineert de technologie tot 70% van de formaldehydeconcentratie in de binnenlucht en draagt bij aan een gezond binnenklimaat. 
  • Waterwerende WR-platen: Wil je graag een tweede badkamer of een master bedroom met en-suite badkamer onder je hellend dak? Kies dan zeker voor de waterwerende WR-platen die je herkent aan hun groene kleur. 

De troeven van de Habito® plaat

Verbouw je je zolderruimte tot extra slaapkamers? Laat je slaap niet verstoren door geluiden van buitenaf en kies voor de Habito® plaat. De Habito® plafondpanelen zijn extra stevige, geluidsisolerende panelen die geluiden van buiten de kamer dempen. Door je hellend dak extra akoestisch te isoleren geniet je van een goede nachtrust én dat is belangrijk voor je gezondheid en welzijn. 

Bovendien kan de robuuste Habito® plaat tegen een stootje. Perfect als je onder je hellend dak kinderkamers met een speelhoek wilt maken, want tijdens het indoor ravotten gebeurt er wel eens een ongelukje.   

Een badkamer onder je hellend dak? Hierop moet je letten. 

Of je nu kiest voor een comfortabele, maar basic badkamer of een luxueuze badkamer met alles erop en eraan: bescherm je badkamer tegen vocht met een goede basis. De Gyproc® WR-platen met 4xABA kantvorm herken je aan hun groene kleur en kun je gebruiken als wandpanelen, maar ook voor je plafond onder je hellend dak. 

Plaatsen waar er spatwater aan de platen kan komen, bescherm je extra met het Weber Sys Pack. Breng vervolgens de Gyproc® ABA-Voegband Hydro over de voegen aan en plaats dan pas je tegels tegen de wand. De plafondpanelen kun makkelijk beschilderen. In het Doe-boek staat elke stap in detail uitgelegd zodat je je badkamer op zolder tot in de puntjes blijvend waterdicht kunt afwerken. 

Een dakraam of spots? Geen probleem!

Een dakraam afwerken 

Heb je zelf een dakraam geplaatst of laten plaatsen in je hellend dak? Dan kun je dit perfect tot in detail afwerken met Gyproc® :

  • Voorzie bij het plaatsen van de MSV50-profielen van het dakvlak langs beide randen van het dakraam een (extra) MSV50-profiel. Werk het profielkader rond het dakraam verder af en begin dan pas met het plaatsen van de isolatie.
  • Vermijd koudebruggen bij het aanbrengen van de isolatie bij het raam en zorg dat de isolatie en  het dampscherm goed aansluiten aan de zijkanten van de raamopening.
  • Bij het plaatsen van de Gyproc® platen bevestig je steeds volledige platen, ook als deze deels over de raamopening komen. 
  • Nadien snijd je met een breekmes in de rugzijde van de plaat het overbodige stuk af.

Spots plaatsen 

Spots in een Gyproc® plafond onder een hellend dak inbouwen doe je heel eenvoudig zelf. Zorg er wel steeds voor dat er voldoende ruimte rondom de transformator is voor de afvoer van de ontwikkelde warmte. Voor je de handen uit de mouwen steekt, lees je aandachtig de voorschriften van de fabrikanten. Voor het inbouwen van spots gebruik je best Gyproc® platen met een dikte van 12,5 millimeter om het uitbreken van het gips aan het klemmechanisme te vermijden.

  • Teken de plaats af waar de inbouwspot komt. 
  • Zaag met de klokboor de afgetekende opening uit. 
  • Trek de elektriciteitsdraden door de opening en verbind de spot met de bedrading.
  • Bevestig de spot met het klemsysteem.
  • Zorg ervoor dat de spot mooi in het midden van de opening komt

Klaar om aan de slag te gaan?

Koop je een bestaande woning en sta je voor een renovatieproject en wil je zeker zijn van een stabiele dakconstructie? Laat dan een professional de opbouw van je hellend dak controleren. Zo weet je meteen of je dakconstructie stevig in elkaar zit en bijvoorbeeld niet is aangetast door insecten.

Bereken vervolgens met de Gyproc® Configurator welke materialen én hoeveel je precies nodig hebt voor de opbouw van het Metal Stud® of PlaGyp®-systeem en het afwerken van je hellend dak. Print de materialenlijst af en ga goed voorbereid naar één van de Gyproc® verkooppunten

Wil je graag extra ondersteuning voor je aan de klus begint? Kom dan naar de Gamma Academy opleidingen of volg een demo in een van onze verdeelpunten. De Gyproc® experts leren je hoe je plafondpanelen monteert en perfect naadloos afwerkt voor een egaal resultaat

Klaar om eraan te beginnen?

Vind de ideale oplossing met de Gyproc® Configurator.

Start mijn configuratie