Een scheidingswand in hout of met Metal Stud®?

Een scheidingswand in hout of met Metal Stud®?

Wil je binnen in je woning of op zolder de ruimte herverdelen door zelf scheidingswanden te plaatsen? Dan kun je ervoor kiezen om je scheidingswand op te bouwen met houten latten of met het Metal Stud®-systeem van Gyproc®. Beide systemen kun je perfect zelf plaatsen. In de doe-het-zelfzaak kun je alle nodige materialen kopen van hout en gipsplaten tot de Metal Stud®-profielen en alle toebehoren. Maar welk systeem kies je best? Wij maakten een beknopte vergelijking tussen een frame in hout en een frame in metaal. 

Houten frame versus metalen frame

De kenmerken van een houten frame

Een houten frame bestaat volledig uit houten stijl- en regelwerk waartegen je langs beide zijden gipsplaten plaatst op de houten latten. De houten constructie moet je tot in de puntjes correct berekenen en plaatsen. Het samenstellen en optrekken van een houten frame vraagt dus om precisie

Vanzelfsprekend is de kwaliteit van het hout hier cruciaal. Het hout moet recht en droog zijn. Het mag ook niet behandeld zijn met houtbeschermingsproducten of impregneermiddelen die door diffusie vlekken op het gips kunnen vormen of het bevestigingsmateriaal kunnen aantasten. Maatafwijkingen en het krimpen of kromtrekken van het hout kan ervoor zorgen dat het beoogde resultaat niet wordt gehaald. Bespaar dus niet op hout dat je wilt kopen voor je scheidingswand, maar kies voor kwaliteit. Hout leeft altijd, dat kun je niet vermijden. Bij een scheidingswand in hout is er sowieso op termijn meer kans op scheurvorming van de gipsplaten. 

Omdat de gipsplaten van beide spouwplaten met elkaar gekoppeld zijn door de stijlen ontstaat er een stijvere constructie die akoestisch minder goed presteert dan het Metal Stud®-systeem. Je kunt dit deels verbeteren door meerdere lagen gipsplaten en/of geluidsisolatie aan te brengen of door te kiezen voor een dubbel houten frame.

De kenmerken van het Metal Stud®-systeem

Een Metal Stud®-frame bestaat uit een metalen stijl- en regelwerk, opgebouwd met Metal Stud® MSH-profielen aan vloer en plafond, Metal Stud® MSV-profielen die als stijlen tussen de MSH-profielen worden geklemd.

Het metalen frame moet je niet tot op de millimeter nauwkeurig knippen en is eenvoudiger te plaatsen dan een valse wand in hout. Het systeem is bovendien op maat van de Gyproc® -platen ontwikkeld, die je op het frame monteert. Het Metal Stud®-systeem is net zoals hout licht in gewicht waardoor je je vloeren niet zwaar belast.  

Je kunt perfect isolatiematten tussen de profielen plaatsen. Dit levert in vergelijking met een valse wand in hout theoretisch een isolatiewaarde op die 6dB beter is. Kies je voor een dubbelwandige constructie? Dan kun je zelfs een verbetering tot 8dB waarnemen. Door een juiste opbouw en keuze van de samenstellende delen kun je met het Metal Stud®-systeem verschillende niveaus van akoestische isolatie creëren. Naast  akoestisch isoleren kun je met het Metal Stud®-systeem ook makkelijk leidingen en bekabeling inbouwen waardoor alles netjes is weggewerkt.   

De montage van een scheidingswand in hout of metaal

Een valse wand in hout of metaal kun je perfect zelf plaatsen. Zowel op een scheidingswand met een houten als metalen frame kun je alle gipsplaten van Gyproc® monteren, en zowel enkele als dubbele beplating voorzien. We bespreken beknopt hoe je beide systemen moet plaatsen. 

Een valse wand in hout plaatsen

  • Bevestig eerst de houten latten aan vloer en plafond. 
  • Voorzie bevestigingspunten op een onderlinge afstand van maximaal 80 centimeter. 
  • Breng met steeknagels houten stijlen aan tussen de plafond- en vloerregels. De stijlen hebben een onderlinge afstand van maximaal 600 millimeter. 
  • Monteer gipsplaten aan één zijde van het houten frame.
  • Als je een kant van de scheidingswand hebt bedekt met gipsplaten kun je vanaf de andere kant isolatie aanbrengen. 
  • Plaats eerst eventuele elektrische kabels, leidingen en uitsparingen voor wandcontactdozen én noodzakelijke verstevigingen.
  • Snij de isolatie op maat en plaats deze tussen de houten latten.  
  • Monteer na het plaatsen van de isolatie de gipsplaten aan de andere zijde.
  • Werk de voegen af met het behulp van het ABA-voegsysteem.
  • Kies je wandbekleding en werk je scheidingswand verder af.

Het Metal Stud®-systeem monteren

  • Bevestig eerst de MSH50-profielen aan vloer en plafond en twee MSV50-profielen aan de aanpalende muren. Voorzie bevestigingspunten op een onderlinge afstand van maximaal 80 centimeter.
  • Klem de tussenliggende MSV50-profielen om de 60 centimeter in de MSH50-profielen van de vloer en het plafond.
  • Snijd de eerste Gyproc®-plaat op lengte, zorg dat de gipsplaat goed aansluit tegen het plafond en schroef vast. Begin steeds aan één uiteinde van de muur, niet in het midden! 
  • Schuif het volgende MSV50-profiel nu exact op zijn plaats en schroef de gipsplaat vast op het profiel.
  • Bevestig de volgende plaat goed aansluitend tegen de vorige gipsplaat. 
  • Als je klaar bent met één zijde van de wand, plaats je eerst isolatie en eventuele elektrische kabels, leidingen en uitsparingen voor wandcontactdozen én noodzakelijke verstevigingen voor je de gipsplaten aan de andere zijde monteert.
  • Werk de voegen af met het behulp van het ABA-voegsysteem.
  • Kies je wandbekleding en werk je scheidingswand verder af.

Met het flexibele Metal Stud®-systeem bouw je makkelijk een binnendeur of glaspartij in of plaats je heel eenvoudig halfhoge wanden. Wil je een halfhoge wand als borstwering aan een trap plaatsen of wil je zware voorwerpen kunnen bevestigen? Contacteer dan onze Helpdesk voor doe-het-zelvers. Onze medewerkers geven je graag persoonlijk advies voor een stevige en veilige oplossing. 

Klaar om aan de slag te gaan?

Ben je overtuigd van de voordelen van het Metal Stud®-systeem tegenover een scheidingswand in hout? Bereken dan met de Gyproc® Configurator welke materialen het meest geschikt zijn voor je scheidingswand én hoeveel je precies nodig hebt. Print de materialenlijst af en ga goed voorbereid naar één van de Gyproc® verkooppunten

Klaar om eraan te beginnen?

Vind de ideale oplossing met de Gyproc® Configurator.

Start mijn configuratie