Een scheidingswand plaatsen? Dit moet je weten.

Een scheidingswand plaatsen? Dit moet je weten.

Heb je je net aangekocht huis of appartement volledig gestript en ga je voor tabula rasa? Of wil je je huidige woning verbouwen? Met de scheidingswanden van Gyproc® maak jij van je woning een thuis op maat van jouw levensstijl. 

Voor elke kamer de geknipte scheidingswand

Een master bedroom op zolder? Een gezellige woonruimte met speelhoek voor de kinderen? Een rustig thuiskantoor? Of een moderne badkamer voor urenlange me-time momenten? Wat je doe-het-zelfproject ook is: Gyproc® heeft voor elke kamer de juiste scheidingswanden. Want de ene ruimte is de andere niet en ook je wensen verschillen van kamer tot kamer. 

Vermijd vocht in je badkamer met de WR-platen van Gyproc® 

Van een basic badkamerrenovatie tot een gloednieuwe wellnesstempel. Je beschermt je badkamer maar beter tegen vocht als je er jarenlang in alle rust wilt genieten. De Gyproc® WR-platen zijn dé scheidingswand bij uitstek voor badkamers.

De Gyproc® WR-platen herken je aan hun groene kleur en vormen de perfecte basis voor je badkamer. Aan de waterwerende scheidingswanden kun je zelfs zonder problemen sanitaire toestellen ophangen. Breng eerst achterhout aan ter versteviging en bevestig vervolgens je hangtoilet of badkamermeubel tegen de wand. 

Plaatsen waar er water aan de platen kan komen, bescherm je extra met het Weber Sys Pack. Breng vervolgens de zelfklevende Voegband Hydro over de voegen aan en plaats dan pas je tegels.

Een stille nacht dankzij de akoestische scheidingswand Habito® 

Een goede nachtrust is erg belangrijk voor je gezondheid en welzijn. Lawaai verstoort echter je slaap waardoor je in fragmenten slaapt en de kwaliteit en herstellende effecten van slaap verminderen. Volgens het Federaal Milieuagentschap stoort ongeveer 40 procent van de mensen zich aan lawaai afkomstig van buren. Het etentje in het naburige appartement dat uitloopt, huisgenoten die ‘s nachts thuiskomen van een feestje, de televisie in een aanpalende kamer … Je oren krijgen nooit rust. 

Om je slaap niet langer te verstoren, ontwikkelde Gyproc® de Habito® scheidingswand. Een extra stevige, geluidsisolerende wand die geluiden van buiten de kamer dempt. Werk je regelmatig thuis of heb je een thuiskantoor? Ook dan kun je kiezen voor akoestische scheidingswanden. Zo verminder je afleiding van buitenaf en blijf je geconcentreerd. 

De Habito® plaat: sterk genoeg voor je flatscreen en wandkast

De Habito® scheidingswand is niet alleen een van de beste akoestische scheidingswanden, ook op vlak van draagkracht scoren de Habito® wandpanelen hoog. Laat je zeker niet misleiden door hun smallere wanddikte. De scheidingswand is 25 procent smaller dan conventioneel gebouwde wanden, maar even sterk. 

Van een simpele gordijnroede of een schilderij, tot de nieuwste flatscreen of een stijlvolle wandkast: je kunt tot 15 kg per ophangpunt gaan. En dit simpelweg met een spaanplaatschroef met een diameter van 5 millimeter zonder plug. Wil je voorwerpen ophangen aan een ander type scheidingswand? Gebruik dan steeds Gyproc®-schroefpluggen voor voorwerpen tot 20 kg of Gyproc®-wandpluggen, die per plug een gewicht tot 30 kg kunnen dragen. Bij dubbele beplating kunnen deze pluggen tot 50 kg dragen.

Bovendien is de Habito® scheidingswand uiterst schokbestendig en wel vijf keer sterker dan andere platen. Spelende kinderen, een stoel die per ongeluk tegen de muur geschoven wordt … zijn niet langer een reden tot paniek. Deze scheidingswand kan tegen een stootje. 

Een strak resultaat met de Gyproc® A-gipsplaten

Heb je niet meteen nood aan akoestische scheidingswanden? Moeten de scheidingswanden van je nieuwe of vernieuwde kamer of thuiskantoor geen zware voorwerpen dragen of stootbestendig zijn? En is er ook geen sprake van wisselende luchtvochtigheid? Maar wil je wel mooi egaal afgewerkte scheidingswanden? Kies dan voor de Gyproc® A ABA of 4xABA gipsplaten. Dankzij hun typisch afgeschuinde boorden kun je de wandpanelen veel makkelijker voegen.

Naast de standaard uitvoering zijn er ook Premium 4xABA-platen. Deze platen bestaan uit voorbehandeld extra wit karton waardoor het schilderen veel makkelijker gaat en je één laag minder verf gebruikt. De Premium-plaat is standaard uitgevoerd met de Activ’Air technologie, die bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit.   

Het basisassortiment Gyproc® A is zonder twijfel een goede keuze als je geen specifieke technische vereisten hebt. 

Bereken met de Gyproc® Configurator welke wandplaten je precies nodig hebt en hoeveel.

Ga naar de Gyproc® Configurator

De voordelen van gipsplaten als scheidingswand

Gyproc® scheidingswanden zijn makkelijk te plaatsen, in eender welke kamer. Ze zijn licht in gewicht, flexibel én toch kun je er zware voorwerpen aan ophangen. Er zijn zowel akoestische scheidingswanden als waterwerende wandpanelen, en sommige platen zijn voorzien van de Activ’Air technologie, voor een gezond binnenklimaat. Dus welke eis je ook stelt: Gyproc® heeft er een oplossing voor. Bovendien zijn alle gipsplaten duurzaam, kunnen ze bijdragen aan de brandveiligheid en kun je ze perfect zelf tot in de puntjes afwerken voor een professioneel resultaat

Makkelijk en snel

Gipsplaten zijn snel en makkelijk te plaatsen. En omdat het een droog systeem is, kun je de kamer meteen beginnen afwerken. Zodra alle naden netjes gevoegd en opgeschuurd zijn, kun je de scheidingswanden schilderen. 

Een tweede voordeel van dit droog systeem is dat je de werken kunt pauzeren en verder zetten wanneer jij wilt. Kan je enkel ‘s avonds of tijdens het weekend renoveren of verbouwen? Dan kan je perfect werken volgens je eigen tempo. 

Licht en flexibel

Gipsplaten zijn vrij licht in gewicht en vereisen geen zware constructies. Je moet dus geen extra voorzieningen treffen alvorens je scheidingswanden in gipskarton kunt plaatsen. Dankzij hun licht gewicht kun je ze perfect zelf plaatsen met je partner, familie of vrienden. Let bij de plaatsing wel steeds op een goede houding! 

Sterk en stootvast

Dankzij de Gyproc®-schroefpluggen kun je voorwerpen tot 20 kg ophangen aan eender welke gipsplaat. De Gyproc®-wandpluggen kunnen dan weer per plug een gewicht tot 30 kg dragen en bij dubbele beplating tot zelfs 50 kg. Let er steeds op dat je voorwerpen volgens de juiste werkwijze ophangt! 

De Habito® scheidingswanden zijn iets flexibeler. De gebruikte gepatenteerde technologie maakt het namelijk mogelijk om voorwerpen tot 15 kg per ophangpunt op te hangen zonder plug! Bovendien zijn de Habito® platen ook stootvast waardoor ze erg populair zijn.

Akoestische topprestaties

Niets zo vervelend als geluiden van een aanpalende ruimte of woning die de rust in huis verstoren. De Habito® platen zijn niet alleen sterk en stootvast, ze vormen ook de basis voor perfect akoestische scheidingswanden. Voor een optimale akoestiek combineer je de Habito® platen met Metal Stud wanden en ISOVER glaswol.

Een gezonder binnenklimaat met Activ’Air

Zonder dat we het beseffen ademen we onzichtbare en schadelijke stoffen in. Veel van die stoffen komen uit gebruikte materialen, meubilair, textiel of onderhoudsproducten en kun je niet vermijden. Daarom ontwikkelde Gyproc® de innovatieve Activ’Air technologie die deze schadelijke stoffen - of aldehyden - uit de lucht haalt en neutraliseert

Vooral jonge kinderen zijn extra gevoelig voor deze stoffen omdat ze tweemaal meer lucht in en uit ademen dan volwassenen. De stoffen kunnen hoofdpijn, geïrriteerde ogen of een futloos gevoel veroorzaken.

De Activ’Air technologie vind je terug in de Gyproc® Activ Air-pleister, de Gyproc® Activ Air A-platen voor wanden en de Gyproc® Activ Air Premium-platen voor plafonds.

Brandveilig

Alle gipsplaten - van Gyproc® zijn veilig en kunnen bijdragen aan de brandveiligheid van de ruimte. Ze bestaan namelijk uit meer dan 20% gekristalliseerd water dat langzaam vrijkomt bij brand. Hierdoor zijn de meeste Gyproc® scheidingswanden brandwerend en ook een veel gekozen oplossing in publieke ruimtes zoals kantoren, scholen, winkels en ziekenhuizen. Hoewel de gewone Gyproc® A-platen voldoende brandwerend zijn, ontwikkelde Gyproc® speciale RF-platen voor projecten waarbij er specifieke eisen worden gesteld op vlak van brandveiligheid.

Een duurzame keuze

Gyproc® platen worden op een duurzame manier vervaardigd volgens de strengste milieu-eisen. Ze bevatten geen schadelijke bestanddelen en zijn dus goed voor mens en milieu. 

Bovendien zijn ze 100 procent recycleerbaar. Gipsafval wordt verzameld via de containerparken. Vervolgens worden ze in de Antwerpse haven op de fabriekssite van Gyproc® door New West Gypsum Recycling verwerkt tot zuiver poeder, waarmee we nieuwe gipsplaten maken.

Scheidingswanden plaatsen met het Metal Stud-systeem

Een scheidingswand van Gyproc® is altijd een niet-dragende wand die je opbouwt met het Metal Stud®systeem. Dit zorgt voor een vaste constructie, en dus geen mobiele scheidingswanden. Dit is een thermisch verzinkt stalen frame waarbij je langs beide zijden gipsplaten plaatst. Je kunt ook scheidingswanden plaatsen met een houten frame, maar een metalen frame biedt op veel vlakken meer voordelen omdat hout leeft, uitzet en krimpt. 

De voordelen van een Metal Stud® wand:

  • Het risico op scheurvorming van je afgewerkte scheidingswand is kleiner dan bij een houten frame.
  • Eenvoudig te monteren: je moet de profielen niet tot op de millimeter nauwkeurig knippen en de verticale profielen klemmen makkelijk in de horizontale profielen.
  • Metal Stud® profielen zijn speciaal ontwikkeld voor Gyproc® platen.
  • Je kunt perfect akoestische scheidingswanden maken omdat isolatie makkelijk in het frame past. 
  • Het systeem is geschikt voor elk type scheidingswand in elke kamer, zelfs op kantoor.  
  • Leidingen en isolatie kun je makkelijk inbouwen zonder kapwerk.
  • Flexibel systeem dat scheidingswanden van verschillende hoogtes toelaat en waarmee je zelfs deuren kunt inbouwen.
  • Naast scheidingswanden kun je het systeem ook gebruiken voor voorzetwanden en plafonds.
  • Het systeem is licht in gewicht waardoor je de vloeren in je woning niet te zwaar belast.

Tip! De naam Gyproc® staat altijd op alle profielen. Zo weet je meteen of het om een authentiek Metal Stud-systeem gaat.

Scheidingswanden plaatsen met het Metal Stud®-systeem kun je eenvoudig zelf dankzij het uitgebreide Doe-boek van Gyproc®. Hierin leggen we je stap voor stap uit hoe je scheidingswanden plaatst en geven we je tips voor een makkelijke en professionele plaatsing. Ook een deur inbouwen, een halfhoge wand of een wand die eindigt plaatsen of een Gyproc®-wand tegen een Gyproc®-wand installeren, kun je perfect zelf dankzij onze handleiding. We leggen je zelfs uit hoe je het Prolock®-Easy luik moet inbouwen zodat je leidingen onzichtbaar zijn, maar wel nog steeds bereikbaar.

Wandbekleding: verschillende mogelijkheden

De scheidingswanden in je woning of kantoor kun je behangen, schilderen en zelfs betegelen. Het type wandbekleding is afhankelijk van je persoonlijke stijl, maar ook de ruimte. In een badkamer bijvoorbeeld is het aangewezen om je scheidingswanden te betegelen

Scheidingswanden behangen 

Zodra het voegwerk droog is, kun je Gyproc® schuurgaas aanwenden om bramen en oneffenheden weg te werken. Vervolgens breng je de Gyproc® Behangprimer aan. Als de primer droog is, start je met de behangwerken. Behangprimer zorgt ervoor dat je later het behang makkelijk kunt verwijderen met behulp van een behangafstomer. Sla deze stap dus niet over. 

Scheidingswanden schilderen

Behandel je gipsplaten steeds met de Gyproc® Schilderprimer voor je je muren begint de schilderen. Afhankelijk van de temperatuur in de kamer en de vochtigheidsgraad wacht je ongeveer vijf uur vooraleer je begint te schilderen. De primer zorgt ervoor dat de verf overal gelijkmatig wordt opgenomen zowel op de gipsplaten zelf als op de gevoegde delen. Zo ben je zeker van een uniform resultaat. 

Scheidingswanden betegelen 

Om tegels aan te brengen op Gyproc® wanden gebruik je een geschikte flexibele tegellijm. In functie van het gekozen type en merk kan een primer noodzakelijk zijn. Plaats je tegels in een douchecel of kan er spatwater op de tegels komen? Behandel de wand dan eerst met het Gyproc® Voorstrijkmiddel en vervolgens met het Weber Sys Pack. Ook openingen voor leidingdoorvoeren moet je goed afkitten.

Klaar om aan de slag te gaan? 

Bereken met de Gyproc® Configurator welke oplossing het beste past bij je doe-het-zelf-project, welke materialen het meest geschikt zijn én hoeveel je precies nodig hebt. Print de materialenlijst af en ga goed voorbereid naar één van de Gyproc® verkooppunten

Wil je graag extra ondersteuning voor je aan de klus begint? Kom dan naar de Gamma Academy opleidingen of volg een demo in een van onze verdeelpunten. De Gyproc® experts leren je hoe je wandpanelen monteert en perfect naadloos afwerkt voor een egaal resultaat.

Klaar om eraan te beginnen?

Vind de ideale oplossing met de Gyproc® Configurator.

Start mijn configuratie