Soorten valse plafonds: hoe maak je de juiste keuze?

Soorten valse plafonds: hoe maak je de juiste keuze?

Een verlaagd plafond plaatsen in je badkamer, woonkamer of slaapkamer. Vandaag zijn er heel wat verschillende soorten valse plafonds om uit te kiezen. Ga je voor plafondpanelen in aluminium, hout, pvc of Gyproc®? Kies je voor een spanplafond of een systeemplafond? En waarom zou je voor het ene type kiezen en niet voor het andere? In dit artikel lichten we de verschillende soorten plafonds toe.

De verschillende soorten plafondpanelen

Lamellen plafond in metaal of aluminium 

Metalen of aluminium lamellen associëren we vaak met kantoren en publieke gebouwen, maar dit kan zeker ook jouw interieur een eigen touch geven. De plafondpanelen zijn namelijk verkrijgbaar in  verschillende breedtes en elke RAL-kleur waardoor je een geheel eigen stijl kunt creëren. RAL is een coderingssysteem voor kleuren van verf en andere coatings. Je kunt je plafond dus perfect afstemmen op de kleur van je muren door voor dezelfde kleur te gaan of te kiezen voor een passende andere tint of net een contrasterende kleur. De ruimte tussen de lamellen vangt bovendien geluidsgolven waardoor er een aangename akoestiek ontstaat.   

Een verlaagd houten plafond

Een van de soorten plafonds die het goed doet in woonkamers is een houten plafond. Hout geeft meteen een warme uitstraling aan je interieur. Het is een natuurlijke, akoestische buffer die dankzij zijn lage geleidbaarheid een aangenaam binnenklimaat creëert. 

Hout zorgt ook voor een stabiele luchtvochtigheid in de ruimte, maar leeft wel. De latten kunnen krimpen en terug uitzetten onder invloed van temperatuurschommelingen. In een badkamer of andere vochtige ruimte is een houten valse plafond af te raden omdat vocht makkelijk tot in de nerven kan dringen.

Plafondpanelen in pvc

Decoratieve plafondpanelen in de kunststof pvc zijn eenvoudig te plaatsen dankzij een kliksysteem en passen in elke ruimte. Zelfs in de badkamer kun je dit soort plafond plaatsen, want het is watervast. Plafondpanelen in pcv zijn beschikbaar in verschillende dessins die meestal een houtstructuur nabootsen en neutrale kleuren zoals wit en beige. Heb je graag een plafond in één strak oppervlak? Dan zijn pvc-panelen niet wat je zoekt. De naden tussen de plafondpanelen blijven zichtbaar en je kunt deze niet wegwerken. 

Een vals plafond van Gyproc® 

Wie zelf een vals plafond wilt plaatsen, kiest vaak voor plafondpanelen in gipskarton. Van alle soorten valse plafonds bieden gipsplaten de meeste mogelijkheden. Er zijn verschillende types plafondpanelen en plafondsystemen om aan jouw eisen op vlak van thermische of akoestische isolatie, vochtigheidsgraad of binnenklimaat te voldoen. Zelfs als je geen specifieke eisen hebt, is er een standaard Gyproc® plaat met afgeschuinde kanten voor een vlotte afwerking. 

Je kunt de naden tussen de verschillende plafondpanelen voegen waardoor je een strak en egaal resultaat krijgt. Wil je een onopvallend plafond in een lichte tint of ga je voor een gewaagde kleur? Alles kan. Want je kunt de plafondpanelen gewoon schilderen. Handig als je graag de interieurtrends volgt en wilt spelen met kleuren. Gipsplaten zijn bovendien de enigste soort valse plafond dat je kunt bepleisteren met stucwerk. Gyproc® ontwikkelde daarvoor de speciale Gyplat-platen

Het spanplafond

Een spanplafond is een strak gespannen doek in pvc of polyester en geen vaste constructie. Dit soort vals plafond is perfect als je huidige draagconstructie niet sterk is. Er zijn doeken met mat, hoogglans of glanseffect in verschillende kleuren, patronen en motieven. Het resultaat oogt strak, maar biedt wel enkele nadelen. Heb je een gat gemaakt voor verlichting? Dan kun je dit achteraf niet terug dichtmaken. Ook kun je er geen lichtarmaturen aan ophangen en je kunt het plafond niet schilderen als je de look & feel van je woonkamer of andere ruimte wilt veranderen. 

Het demonteerbaar plafond

Ook het demonteerbaar plafond is een populair vals plafond als men een verlaagd plafond wilt plaatsen in een kantoor of publiek gebouw. Leidingen en kabels kun je netjes wegwerken, maar ze zijn niet onbereikbaar doordat je de tegels kunt optillen of uitnemen en weer netjes kunt terug plaatsen. 

De Gyptone® tegels van Gyproc® hebben een mooi design en zijn voorzien van de Activ’Air technologie waardoor ze bijdragen aan een betere luchtkwaliteit. De gestanste perforaties en het akoestisch vlies op de rugzijde zorgen dan weer voor een aangename akoestiek. Gyptone® tegels zijn perfect demonteerbaar terwijl je  Gyptone® panelen vastschroeft op de PlaGyp®-structuur. Het PlaGyp-systeem is wel geschikt voor bepleistering.De Gyplat-platen vind je niet in de doe-het-zelf-zaak en kan je best laten plaatsen door een professional.

Zichtbare welfsels

Je kunt er ook voor kiezen om geen vals plafond te plaatsen en de welfsels zichtbaar te laten. Dit creëert een ruwe betonlook die er eenvoudig uitziet, maar toch het nodige denkwerk vereist. Je denkt best op voorhand na over de leidingen en lichtarmaturen. Op basis van het legplan kun je namelijk de uitsparingen reeds laten voorzien bij productie of bij plaatsing op de werf. Controleer ook goed waar de naden tussen de welfsels lopen zodat je kunt uitstippelen waar je je verlichting best voorziet. 

Vergeet je vals plafond niet akoestisch te isoleren

Welke type je ook kiest van bovenstaande soorten plafonds: wil je graag geluiden uit aanpalende ruimtes of de buitenomgeving dempen? Plaats dan steeds akoestische isolatie voor je je plafondpanelen installeert. Dit kan zeker ook nuttig zijn als je rechtstreeks onder een plat dak werkt. 

Klaar om aan de slag te gaan?

Er zijn heel wat soorten plafonds, maar een Gyproc®-plafond biedt misschien wel de meeste vrijheid. En je staat er niet alleen voor. Kom naar de Gamma Academy opleidingen of volg een demo in een van onze verdeelpunten. De Gyproc®-experts leren je hoe je plafondpanelen monteert en perfect naadloos afwerkt voor een egaal resultaat

Bereken met de Gyproc® Configurator welke plafondplaten en welk systeem het best passen bij je doe-het-zelfproject, welke materialen het meest geschikt zijn én hoeveel je precies nodig hebt. Print de materialenlijst af en ga goed voorbereid naar één van de Gyproc® verkooppunten

Klaar om eraan te beginnen?

Vind de ideale oplossing met de Gyproc® Configurator.

Start mijn configuratie