Eén van de voordelen van een Gyproc® scheidingswand zijn de verschillende mogelijkheden op vlak van wandbekleding. Een living behangen, een slaapkamer schilderen of je badkamer betegelen: het kan allemaal bij een Gyproc® scheidingswand. Welk type wandbekleding je binnen ook kiest: alles begint bij een goede basis. Deze blog gidst je door de belangrijkste stappen die bij de afwerking van een scheidingswand komen kijken.
Een goede basis voor je wandbekleding
De verschillende voegsystemen van Gyproc®
Bij het plaatsen van scheidingswanden is het voegen van de naden dé belangrijkste stap alvorens je aan je wandbekleding kunt beginnen. Met de juiste materialen kun je gipsplaten perfect naadloos afwerken. Zeker als je je Gyproc® scheidingswand wilt behangen of schilderen is een goed afgewerkte basis cruciaal voor een egaal resultaat.
Plaats je tegels als wandbekleding in je badkamer of keuken? Dan moet niet ieder detail van je voegwerk tot in de puntjes perfect zijn. Dit wil echter niet zeggen dat je slordig mag werken: ook hier is een goede basis én - indien nodig - een vochtwerende afwerkingslaag belangrijk.
Gyproc® ontwikkelde verschillende voegsystemen met elk zijn eigen afwerkingsniveau en pluspunten.
Voegsysteem | Voorkeurtoepassing | Voordelen | Afwerkings-niveau | Gebruiks-gemak |
---|---|---|---|---|
Traditionele voegafwerking |
Wanden | Budgetvriendelijk | ** | * |
Standaard afwerking |
Wanden en muren | Eenvoudig in gebruik: slechts één product voor de vullaag en afwerkingslaag | ** | **(*) |
Premium hoge kwaliteitvoegafwerking |
Plafonds, wanden en muren | Perfecte afwerking | **** | *** |
Natte cellenvoegafwerking |
Vochtige ruimtes | Extra vochtwerend + één product voor de vullaag en afwerkingslaag | *** | **(*) |
Een voegproduct en voegband kiezen
Om Gyproc® wanden te voegen, heb je slechts twee producten nodig: het voegproduct zelf en een voegband.
Naden voegen gebeurt in twee fases. Eerst vul je de voeg zelf op met één of meerdere lagen. Vervolgens werk je af met een brede laag die over de naad en deels over de wandpanelen gaat. Je kunt kiezen voor een voegproduct in poedervorm of in pastavorm. Beide producten leveren dezelfde kwaliteit en afwerkingsgraad. Het verschil zit in de verwerkingstijd en de bereiding.
Poeder droogt sneller waardoor je sneller kunt overgaan naar de volgende stap. Ongeveer vier uur na het voegen is het product al hard. De moeilijkheid zit hier in de bereiding: je moet de producten zelf mengen met water. Een goede verhouding tussen gips en water is hierbij belangrijk. Let er ook op dat er geen stukjes opgedroogd materiaal in terechtkomen, want deze stukjes kunnen achteraf krassen veroorzaken in het voegwerk.
Een pasta werkt iets makkelijker omdat de mix al klaar is. Er zitten geen klonters in en het product heeft steeds dezelfde smeerbaarheid. In vergelijking met poeder kun je de pasta veel beter doseren, maar de droogtijd is wel langer. Als je niet veel ervaring hebt met voegen is dat wel een plus. Je kunt namelijk perfect op je eigen tempo werken net omdat het voegmiddel trager droogt. Hou rekening met een wachttijd van 12 tot 24 uur tussen twee lagen.
Ook je voegband is belangrijk. Die biedt namelijk weerstand en voorkomt scheuren. Je kunt kiezen tussen een Papieren Voegband en een alternatieve Zelfklevende ABA-Voegband. De Papieren Voegband is de beste keuze als je een effen, glad en scheurvrij oppervlak wilt bekomen. De Zelfklevende ABA-Voegband is iets makkelijker in gebruik waardoor je deze sneller plaatst, maar is niet voor elke situatie geschikt. Je mag deze énkel op ABA-voegen aanbrengen die volledig ondersteund worden, bijvoorbeeld door een Metal Stud®-systeem.
Drie soorten wandbekleding
Een scheidingswand schilderen
Hou je van een egaal resultaat en volg je interieurtrends op de voet? Dan zijn wanden die je kunt schilderen perfect. Voor jou binnen geen wandbekleding die bestaat uit pvc, steenstrips, houtstrips of houten panelen, maar een ingetogen kleur die aansluit bij het Japanse minimalisme dat momenteel onze livings overneemt. Of ga je net voluit voor het omgekeerde en ademt jouw woonruimte met zijn warme, tropische kleuren bohemian chic?
Welke kleur je ook kiest, nadat de voegen volledig droog zijn, behandel je de gipsplaten eerst met de Gyproc® Schildersprimer. Dankzij deze fijne primerlaag wordt de verf overal gelijkmatig opgenomen, zowel op de gevoegde als niet-gevoegde plaatsen. Gebruik een kortharige roller en rol de primer voldoende uit voor het beste resultaat.
Tip! Wacht na het voegen minstens twee à drie dagen voor je de primer aanbrengt op de gipsplaten. Het aangebrachte voegproduct moet hard aanvoelen én volledig wit uitgekleurd zijn. |
Is de primer droog? Dan kun je beginnen met de schilderwerken. Roer de verf goed door voor een egaal goede kleur. Verf bestaat namelijk uit verschillende stoffen zoals pigment en vloeimiddel, die elk verschillend zijn in gewicht. Pigment is zwaarder en bevindt zich meestal onderaan. Door te roeren mix je het pigment met het vloeimiddel en zorg je voor een goede verdeling in de volledige pot verf. Doe je dit niet, dan begin je eigenlijk te schilderen met vloeimiddel dat veel minder pigment bevat. Als de eerste laag droog is, kun je een tweede laag aanbrengen. Voorzie minstens twee eindlagen voor een dekkend resultaat.
Een scheidingswand behangen
Wil je in je living een unieke eyecatcher creëren? Of wil je de slaapkamer van de kinderen opvrolijken met een grafisch patroon, een leuke dierenbende of een fotobehang van hun helden? Dan kun je kiezen uit een ruim aanbod behangpapier als wandbekleding. Ook vliesbehang - als basis voor je schilderwerken - kun je perfect aanbrengen op gipsplaten.
Voor je begint te behangen, verwijder je met Schuurgaas bramen en oneffenheden. Vervolgens breng je de Gyproc® Behangprimer aan. De primer zorgt ervoor dat je later het behang makkelijk kunt verwijderen met een behangafstomer. Sla deze stap dus zeker niet over! Bovendien beschermt de primer de ABA-voegen tegen de vochtigheid die vrijkomt van de stomer.
Een scheidingswand betegelen
In een badkamer zijn tegels dé standaard op vlak van wandbekleding. Bij het plaatsen van scheidingswanden in vochtige ruimtes en het betegelen ervan zijn er enkele belangrijke regels waar je best rekening mee houdt. Zo ben je zeker van een langdurig vochtwerend resultaat.
- Kies je voor MSV50-profielen? Plaats ze dan om de 30 centimeter, in plaats van 60 centimeter. Bij een extra stevige wand met dubbele beplating, plaats je de Metal Stud®-profielen wel om de 60 centimeter.
- Wil je een hangtoilet of badkamermeubel aan de scheidingswand ophangen? Breng dan steeds eerst achterhout aan ter versteviging.
- Vervolgens kun je de groene, waterwerende Gyproc® WR-platen plaatsen.
- Kies voor de Gyproc® Zelfklevende ABA-Voegband Hydro en vul de voegen uit met speciale Gyproc Hydro-Mix pasta. Deze producten hebben immers, net zoals Gyproc® WR-platen, de vereiste waterwerende eigenschappen.
- In zones die in contact komen met spat- of sproeiwater breng je een waterdichting zoals het Weber Sys Pack aan.
- Nu kun je de tegels aanbrengen met de tegellijm. De maximale dikte van de tegels mag niet meer zijn dan 10 millimeter.
- Gebruik, afhankelijk van de grootte van de tegels en de tegellijm, een grote of fijne lijmkam
Kies voor Gyproc® en bepaal zelf je wandbekleding
Met een Gyproc® scheidingswand bepaal je zelf de wandbekleding in je living, slaapkamer, badkamer of eender welke ruimte binnen in huis. Schilderen, behangen of betegelen: kies zelf wat jij mooi vindt.
Bereken met de Gyproc® Configurator welk type scheidingswand het beste past bij je doe-het-zelf-project én hoeveel materiaal je precies nodig hebt voor je wanden en Metal Stud®-systeem. Print de materialenlijst af en ga goed voorbereid naar één van de Gyproc® verkooppunten.
Wil je graag extra ondersteuning voor je aan de klus begint? Kom dan naar de Gamma Academy opleidingen of volg een demo in een van onze verdeelpunten. De Gyproc® experts leren je hoe je wandpanelen monteert en perfect naadloos afwerkt voor een egaal resultaat zodat je een goede basis legt voor je wandbekleding.