Inspiratie voor je zolder

Doet jouw zolder momenteel vooral dienst als opslagruimte voor stoffige spullen, oude meubels en dozen vol vergeten herinneringen? Tijd om op te ruimen en écht iets van de ruimte te maken. Want met een aantal slimme afwerkingen creeër je op zolder eenvoudig een extra slaapkamer, een hobbykamer of een gezellige studio. 

Wat kun je met de zolder doen?

Veel mensen gebruiken de zolder als grote opbergruimte. Maar als je de zoldermuren en het plafond afwerkt krijg je er eigenlijk gewoon een of meerdere extra kamers bij. Dat opent deuren voor heel wat ideeën, zoals:

  • een extra slaapkamer voor één van de kinderen of als logeerkamer
  • een speelkamer voor de kleinsten waar ze naar hartelust hun speelgoed kunnen uitstallen
  • een hobbyruimte of atelier waar jij jouw creatieve uitbarstingen ongestoord kwijt kunt
  • een studiekamer of bibliotheek vol boeken en een gezellige zetel om languit in te lezen
  • een ruime, luxueuze dressing met ingebouwde kasten 
  • een man cave die je met flatscreen tv en playstation introduceert als gaming room

Voel je je al geïnspireerd of heb je nog een ander idee voor de zolder? Hieronder ontdek je hoe je van je zolder een leefbare ruimte maakt met de juiste afwerkingen.

Mooi afgewerkt én lekker warm: het plafond van je zolder isoleren

Een eerste, belangrijke stap bij het afwerken van je zolder is isoleren. De zolder is namelijk de ruimte die het meeste warmteverlies lijdt. Wanneer je ze goed isoleert verwarm je niet alleen de ruimte zelf, maar zal het energieverbruik in je volledige woning dalen. Belangrijk: de Vlaamse overheid heeft sinds 2020 een nieuwe norm ingevoerd die dakisolatie verplicht voor woningen en huurwoningen die voor 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. 

Om je zolder optimaal te isoleren plaats je een Gyproc® plafond. Daarmee kun je er ook meteen voor kiezen om het plafond te verlagen, wat de ruimte gezelliger en warmer maakt. Maar een gipsplaten plafond heeft ook een egaal oppervlak en zorgt voor een strakke look. Je kunt meteen aan de slag met mooie plafondverlichting én je kunt het perfect combineren met minerale wol isolatie.

De beste keuze voor de afwerking van je plafond op zolder zijn de Gyproc® Activ Air Premium A platen. Die hebben een egaal, wit oppervlak en zijn al voorbehandeld tijdens de productie, wat jou een grondlaag bespaart bij het schilderen. De platen hebben daarnaast ook een luchtzuiverende werking en zorgen dus voor een betere luchtkwaliteit. Zeker weten welke gipsplaten geschikt zijn voor jouw zolder? Vertel ons jouw plannen via de Gyproc® Configurator en krijg meteen een lijst met het nodige materiaal.

Vind dé Gyproc® oplossing voor jouw project

Onze Gyproc® Configurator helpt je kiezen!

Verken je mogelijkheden voor de zoldermuren

Zoldermuren zijn vaak onbewerkt en stralen niet veel gezelligheid uit. Ook hier kun je met gipsplaten werken om meteen te zorgen voor een egaal oppervlak en een afgewerkte look. 

Bestaande wanden afwerken

De Habito® gipsplaten doen perfect dienst als voorzetwand, dus een wand die grenst tegen een bestaande binnen- of buitenmuur. Naast de esthetische afwerking isoleren deze platen ook akoestisch om geluiden van buitenaf te weren. Niet onbelangrijk als je van de zolder een slaap- of studeerkamer wil maken. 

De ruimte opdelen met scheidingswanden

Is jouw zolder heel ruim? Dan kun jij er meerdere kamers creëren door de zolder te verdelen met scheidingswanden in gipsplaten. Zo maak je van één ruimte meteen meerdere slaapkamers of voeg je er nog een speelruimte aan toe voor je kinderen. Of misschien is je zolder wel groot genoeg om ze te kunnen omtoveren in een kleine studio, die de waarde van je woning de lucht in stuurt en waar zoon of dochter, oma of opa in alle privacy kunnen intrekken. Ook hier kies je voor Habito® gipsplaten om hun sterke en geluidswerende aard. 

Zoldermuren schilderen of behangen

Nog een voordeel van gipsplaten? Je kunt na plaatsing meteen aan de slag met een laagje verf of een mooi behang. In een zolderruimte met schuine wanden gebruik je best lichte tinten zoals wit, beige of een zachte pastelkleur. Met donkere kleuren zou je de ruimte alleen maar verkleinen. Lichtere tinten reflecteren ook het daglicht dat door de dakvensters valt, wat de sfeer verlicht en de ruimte doet opleven. Nu nog passende meubels en decoratie kiezen en jouw zolder is helemaal klaar om écht deel van je woning te worden!

Aan de slag?

Bereken met de Gyproc® Configurator welk én hoeveel materiaal je nodig hebt en stap meteen naar een verkooppunt in je buurt. 

Gyproc® Configurator Verkooppunten